Odporúčaný príspevok

Alnwick

Alnwick castle! Vitajte v jednom z britských najznámejších hradov. Je dôležitou súčasťou britského dedičstva; jeho steny sú naplnené ...

9. 3. 2019

#mudrostnadnes- jar

Sorry my English speaking friends! This "section" will be in Slovak.
I have started with it when I had Instagram. I did this content there, but in a short version.
Now, I want to continue again. I will post my "wisdom" and share it with you.
In Slovak?! WHY?! I want to capture exact feelings in there and I am afraid of the inaccurate description in the translation (or just want to collect it for a book?!? Hah..)

Jar
Cítite to? Ten pocit, kedy sa ľahšie vstáva z postele, lebo si vidíte aspoň na špičku nosa. Lepšie sa vychádza von z domu, lebo po prekročení prahu nepremrznete na kosť. Deň trvá o poznanie dlhšie a nekončí umelým osvetlením o štvrtej. Toto všetko je vizitkou toho, že pomaly prichádza jar.
Tým, že som aprílové dievča a jar je moje ročné obdobie (aspoň ho tak vnímam) pociťujem tieto zmeny intenzívne už od prvých "jarných" lúčov na konci zimy. Prechádzka pomedzi rozkvitajúcimi kvetmi v šume zvukov prebúdzajúcich sa zvierat je neskutočný relax oproti zápaseniu s pol metrovým závejom pred vchodom. Okuliare na očiach, kožená bunda na plecia, na nohách ľahké tenisky a prežitie dňa je hneď o niečo prijateľnejšie.
Od mala som vnímala jar presne tak ako nám ju v škôlke opisovali. Nový začiatok. Nové životy. Nové príbehy. Nové zážitky. V mojom prípade to platí nielen o prírode, ale aj o mojom živote. Žiadne novoročné predsavzatia, ale tak nejak nečakané začiatky jari, ktoré ani neplánujem, ani extrémne neočakávam, proste prídu. Či už šlo o prijímacie skúšky na strednú, vysokú, maturity,.. Toto všetko sa mi tak nejak spája s jarou- čiže niečím novým.
Neodmysliteľnou súčasťou je i Veľká noc, zmena času či posledný krok k letu. Ale ako to budeme vnímať, keď ostane iba jeden čas na stálo? Keď sa čaro Veľkej noci vytratí úplne z našich domácností? Keď nám teplomer začne ukazovať letné teploty o pár mesiacov skôr? Budeme považovať toto ročné obdobie stále za rovnocenné ostatným? Bude mať v sebe stále to isté čaro? Sú dôležité tieto okamihy alebo to či si toto ročné obdobie vieme užiť a vážiť aj bez toho?
Nie som zástanca nútených osláv sviatkov, ktoré nie sú v súlade s mojím presvedčením, no neodsudzujem ostatných. Či sa zmení čas alebo nie, tak či tak z tej postele budeme musieť ráno vyjsť. Nezabudnime prečo nám jar tak evokuje nové začiatky. Aj keby sa vytratia "staré zvyky", my môžeme začať svoje vlastné "tradície" a nielen na jar. Vždy je čas na niečo nové. Aj keď to nebude to, čo predtým. Možno to bude lepšie, krajšie. Vždy je čas na zmenu.
No nie každá zmena je dobrá. Aj keby som mala mať narodeninovú oslavu bez veľkonočných vajíčok všade okolo a bude o hodinu skôr či neskôr stále mi to nebude prekážať tak ako to, že ju môžem mať aj pri bazéne napriek tomu, že je začiatok apríla. Jar nebude jarou pokiaľ sa jej do cesty budú pliesť letné lúče- teda lepšie povedané my ľudia a naša nevedomosť o ničení si planéty, kde žijeme, existujeme a chceme ešte pár rokov zotrvať.

A čo tým chcem vlastne povedať? Toto ročné obdobie prechádza a aj bude veľkými zmenami a je na nás akými veľkými alebo s akým výsledkom. Nie všetky zmeny sú dobré alebo aspoň neškodné. Zmena je život. Ale bude tu život napriek každej zmene čo príde? Je na nás ako s tým zabojujeme. Užite si prichádzajúce nové ročné obdobie a majte krásny zvyšok dňa! 
- vaša Ordinary
Happy birthday queen! Love you to the moon and beyond.

Žiadne komentáre: